Jak v zimní sezóně nečerpat z rezerv?
Priorita je výživa podle TCM tzv. dietetika.
Teorie pěti prvků (kdo si potřebuje zopakovat ZDE) je základní pilíř, na kterém stojí i výživa, podle Tradiční čínské medicíny. Když na něj aplikujeme čtvero ročních období, tak velmi výstižný model, který jde slovy popsat, je ten, který vidíte na obrázku. Cykly jsou dva jinový a jangový, na obrázku je cyklus jangový, který se používá v TCM.
Na konci každého ročního období nastává tzv. Mezidobí Země, které je přechodovým obdobím, kdy se veškerá Čchi (energie) v přírodě stahuje do Země, tam mění svoji charakteristiku, aby se opět vrátila zpět, ale již v charakteristice nového ročního období. V posledních dnech, přesně 6 listopadu skončilo Mezidobí Země a energie se vrátila zpět, již přetransformovaná do zimní Čchi, tedy do energie Vody.
Jak šetřit energii?
Zimní jinové období začíná 7 listopadu. Člověk by neměl plýtvat svojí jangovou energií, měl by chodit brzy spát a vstávat až s východem slunce. Je třeba chránit se před chladem a nedovolit, aby se tělo potilo, protože tím se poškozuje Jangová energie. Klidné chování odpovídá zimním podmínkám a je to chování velmi správné pro uchování naší Čchi v zimě. Když energie vody nerespektujeme poškozujeme si ledviny. Ledviny patří k elementu Vody a když nebudou v zimě regenerovat, na jaře se budeme cítit slabí a unavení. Bude to proto, že jsme si nevytvořili dostatečně kvalitní podmínky pro rození jarní Čchi. V zimě bychom neměli být aktivní, ale naopak máme obracet svoji pozornost dovnitř, zpět k sobě. Jenom tak jsme schopni regenerovat své síly.
Správné chování v zimě
Zima patří k období vody, je o ledvinách a močovém měchýři. Je typická černou nebo tmavomodrou barvou, stejně jako noc, nebo také stáří. Na obrázku modrá tečka.
Čchi v přírodě se stahuje do kořenů, vše jako stromy a rostliny mají staženou Čchi dolů, kde regeneruje, nabývá na síle a připravuje se na mohutnou jarní expanzi.
Ale moderní člověk podle toho nežije. Zcela proti přírodě děláme v zimě spoustu aktivit, sporty, chodíme do fitness centra. To vše jsou jangové aktivity, které následně způsobují jarní únavu. Ta plyne z toho, že jsme si v zimě nevytvořili dostatečné zásoby pro další roční cyklus.
Jak se máme v zimě chovat? Chodíme brzy spát a chráníme si vnitřní teplo tím, že pečlivě ošetřujeme ledviny. Ledviny totiž skrývají a chrání naši vnitřní esenci, která je náš vnitřní poklad. Na jejím množství a kvalitě pak závisí délka a kvalita našeho života.
Dietetika, tedy výživa v zimě
Dietetika má svá specifika. Na podporu regenerace si pomáháme stravou. V zimě zařadíme větší množství potravin, které zahřívají. Tím je myšlena povaha potravin. Každá potravina má několik charakteristických rysů. Povahu, chuť a tropismus. Povaha znamená, jaký efekt v těle, potravina vyvolá, když ji sníme. Ta může být chladná, svěží, neutrální, teplá a horká.
Základ by vždy měly být potraviny neutrální a podle sezóny se přikláníme k potravinám ochlazujícím nebo zahřívacím. V zimě se potřebujeme zahřát a proto zařazujeme potraviny povahy teplé a horké. Tepelná úprava je také velmi důležitá, takřka všechny potraviny přes zimu bychom měli tepelně upravovat včetně ovoce a zeleniny. Je vhodné pomalejší vaření, zapékané pokrmy, pečení. Skvělé jsou polévky a vývary. Také hutnější strava, tím myslíme živočišné produkty, ale i oříšky a semínka jsou velmi vhodné pro budování kostí, tedy našeho základu.
Doporučené potraviny teplé povahy, vhodné na období zimy
Vhodné potraviny v zimě jsou ty, které patří na grafu mezi teplé a horké:
Obiloviny: oves ohřívá, quinoa, krátkozrnná rýže
Zelenina: cibule, česnek, kapusta, pastinák, petržel, pórek, batáty, dýně, růžičková kapusta…
Ovoce: třešně, maliny, rozinky – kompoty…
Semínka: jedlé kaštany, pistácie, vlašské ořechy, mandle…
Živočišné produkty: masa hovězí, kuřecí…jehněčí a zvěřina ohřívají nejvíce, sardinky…
Koření: Bazalka, fenykl, zázvor, rozmarýn, chilli, tymián…
V zimě nejíme pouze potraviny výše vyjmenované, ale více je do jídelníčku zařazujeme. Stále by to mělo být tak, že základ tvoří potraviny neutrální, tedy většina obilovin.
Neutrální povaha
Neutrální povahu má většina obilovin, kuskus, špalda, bulgur, amarant, žito, proso, polenta, kukuřičný klas, rýže, fazole adzuki, čerstvý hrášek, čočka, sójové boby, dýně, mrkev, brambory, kedlubny, zelí, tuřín, ledový salát, červená řepa, ostružiny, maliny, datle, fíky, švestky.
Neutrální potraviny doplňují Čchi, jíme je během celého roku a tvoří základ jídelníčku.